22 Ocak 2014 Çarşamba

Mum Nasıl Yapılır?

mumMum, her şekle girebilir ve kalıp halinde yapılabilmektedir. Mumların yapımında bir sınırlama gözetmeksizin istenildiği boyaulaşılabilir. Eğer ki bir şekil tercih edersenizbunlar deniz kabuğu, yumurta kabuğu, su şişesi,kase vb. seçebilirsiniz.

Bir mumun yapım aşamasında ilk önce yaklaşık 23 cm boyunca bir fitil tercih etmelisiniz. Yada isterseniz fitili erimiş parafin mumuna 20 saniye boyunca batırarak yapabilirsiniz. Bu aşamadan sonra mutfak folyosu ya da parafinlikağıt üzerinde fitilin kuruması için bırakılmalıdır. Parafin 1/2 ( parafin kullanılmasıhalinde 0.8 onsluk bulundurmalısınız) yada bal mumu 1/2′sine  ihtiyaç duyacaksınız.

Muma koku veya renk katmak istiyorsanız parafini ve bir iki damla eritilmiş stearinekullanabilirsiniz.  Bu tarifimiz de 7×2 inç mum elde edilecektir. Mumu seçilen kalıba dökülmesi için, kalıbın kuru olması önemlidir. Kalıptan kolayca çıkarmak için kalıba silikon sprey sıkılmalıdır. Fitili mumun içine yerleştirmek için kalıbın aşağı kısmından yukarı doğru fitili çekiniz ve kalıbı ters çevirdikten sonra fitili kalıbın içine ortalayınız.

Fitilin gergin bir şekilde olması önemlidir. Eğer kalıpta çatlaklık  mevcutsa o kısımları kalıp mührü ile doldurunuz. 160° F dereceye getirerek bal mumunu tencerede eritiniz. Dikkatedilmesi bir başka husus ise, farklı mum kalıp malzemelerinde ısı dereceleri de farklıolacaktır. İstenilen sıcaklığa ulaşması halinde tercih edilen kaba, yavaşça dökülmeli fakat kalıbın oda sıcaklığında olmasına özen gösterilmelidir. Oda sıcaklığı dengesi sağlanamazsa,soğuk olması durumunda mumun her bölgesinde eşit olarak donmamasına neden olacaktır.

Mum kalıba dökülürken yan şekilde tutulmalıdır. Bu sayede kabın içerisinde boşluklar olmayacaktır. Bu işlemlerin ardından bir saatmum soğutulmalıdır. Soğuma gerçekleşirken çentik ya da küçülme olabilir. Fitil iğnesi ileçentiğe dokundurunuz. Mum tekrar ısıtılmalı veçentiğe doldurulmalıdır. Mum yaklaşık altı, yedisaat daha soğutulduktan sonra kabınkenarlarından yavaşça ayırınız.

Mum çıkarıldıktan 20 dk kadar buz dolabında bekletiniz. Mumun tabanı yamuk olması halinde, tabanını düzleştirmek için folyoyla kaplı tavayı ısıtarak düzleşene kadar bekletilmelidir. Yaptığımız bu mum 7×2 inç boyutlarında olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder