12 Ocak 2014 Pazar

Güneş fırtınası Dünyayı kavurabilir

gunes-firtinasi-solar-firtinaGüneş fırtınası Dünya’nın yanında Uluslar arası Uzay İstasyonu’nu (UUİ ) etkiliyor. Güneş fırtınasının elektronik araçları etkilemesi ihtimali sebebiyle UUİ’ye ikmal malzemeleri götürecek Cygnus yük gemisinin geçtiğimiz gün yapılacağı ilan edilen fırlatılışı bugüne tehir edildi.

Cygnus yük gemisini UUİ’ye götürecek insansız Antares roketini üreten Orbital Science Şirketi başı teknik sorumlusu Antonio Elias, geçtiğimiz gün yapmış olduğu açıklımada, Güneş’ten iştirak eden parçacıkların roketteki elektronik aygıtları etkileme ihtimali sebebiyle ABD’nin Virginia eyaletindeki Wallops adasından ifade edilecek fırlatılışın bugüne ertelendiğini ilan etti . Elias roketin, bu sabah TSİ 20.07′de uzaya sevk edileceğini belirtti .

Cygnus yük gemisi UUİ’ye ikmal malzemelerinin yanında bir öğrenim projesi çerçevesinde sunulan karıncaların da arasında yer aldığı farklı biyolojik deneyler götürecek.

NASA’dan bu sabah yapılmış olan açıklamada da Güneş’ten gelen parçacıklardan meydana gelen serpintinin UUİ’de vazife yapan 6 astronot amaçlı tehdit oluşturmadığı söylendi . Açıklamada, Cygnus yük gemisinin güneş patlamaları esnasında meydana çıkacak radyasyona dayanacak biçimde imal edildiği vurgulandı.

Cygnus’un Aralık 2013′te inşa edilmesi tasarılanan uçuşu UUİ’nin soğutma sisteminde meydana çıkan arıza sebebiyle ertelenmişti. Evvelki gün amaçlı tasarılanan fırlatılış da fazla ilgisiz gökyüzü sebebiyle 2. defa yapılamamıştı. Cygnus’un uzaya fırlatılışının, Güneş fırtınası sebebiyle dün de 3. defa ertelenmesi UUİ’nin uzay görevinin 4 sene ek olarak uzatılması akıbetini doğurdu. Bu, UUİ’nin 2020′de bitmesi tasarılanan görevinin 2024′e uzatılacağı ve UUİ’deki mürettebat üzerindeki süre baskısının azalacağı manasına geliyor. NASA’nın insanlı keşif çalışmaları kısmı şefi Bill Gerstenmaier, bu sabah yaptığı açıklamada “Bu NASA amaçlı mühim bir artı ” diye konuştu.

GÜNEŞ FIRTINASI NE MANAYA GELİYOR?
Güneş’te olan patlamalar sonucu Güneş’in korona ismi verilen üst tabakasından uzaya dağılan elektron ve protonlardan meydana gelen , plazma halindeki yoğun parçacıklara Güneş rüzgarı tecrübe ediyor . Bu parçacıkların Hayat’nın manyetik meydanına etki etmesine de Güneş fırtınası ismi veriliyor.

Bilim adamları Güneş fırtınasının vatandaşlar üstünde zarar veren tesirinin bulunmamasına karşın kamu hizmet sistemleri, uçak seferleri, uydu ağları ve kısacası GPS ismi verilen global konumlama sistemi cihazlarında aksaklıklara sokak açabileceğine işaret etmekte .

Güneş fırtınası bununla birlikte çoğunlukla kuzeyindeki ülkelerinde görülen, kuzeyindeki ışıkları olarak adlandırılan semanda meydana gelen rengarenk ışık oyunlarının kutupların ilerisindeki bölgelerde de görülmesine sokak açıyor .

ABD uzay gökyüzü yaklaşık uzmanı Joe Kunches, evvelki gün Güneş’te olan kocaman patlama sebebiyle meydana gelen Güneş rüzgarlarının bugünden bu yana Hayat’yı tesiri altına alacağını ifade etti . Kunches, bunun, Hayat’nın manyetik sahasını etkilemesi ve kutup ışıklarının güneye gerçek genişlemesine ne sebeple olacağını ifade etti .

AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI’deki Alaska Jeofizik Enstitüsü’nden yapılmış olan açıklamada da Güneş fırtınası sebebiyle Kanada’nın kocaman bir kısmıyla AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI’nin kuzeyindeki kesimlerinde bugünden bu yana kuzeyindeki ışıklarının görülebileceği söylendi .

GPS cihazlarını bozma ihtimali yer alan Güneş fırtınası sebebiyle kutup bölgeleri etrafındaki uçuş seferleri, elektronik aletlerin etkileneceği kaygısıyla yabancı yönlere kaydırılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder