Bilgisayarlar ya da bazı markaların bilgisayarları bazan(bazen) hiçbir neden yokken açılmayabilirler yani kullanıp kapatmışsınızdır yine kullanmak istediğinizde, bilgisayarın aç/kapa düğmesine bastığınızda bilgisayarın ışıklarının yandığını ancak bilgisayarın açılmadığını görürsünüz. Yani bilgisayar bir açılır bir açılmaz, bazan arka arkaya takılı kalır hiç açılmaz. Aslında bilgisayar bozuk falan değildir; bilgisayarda sıtatik elektirik birikmiştir, bunu almak, boşaltmak gerekir, sonra bilgisayar yine çalışmaya başlar.
Sıtatik elektiriğin nasıl alınacağını daha önce yazmışdım(yazmıştım) ancak burada konuya biraz daha farklı değineceğim ki bu yol daha kısa, daha kolay; o kadar kabloyu sök, tak yok. Bu yöntemde; yalnızca bataryayı çıkarıyoruz. Sonra, bir el parmağımızı, batarya takılan yerdeki metal uçlara değdiriyoruz, sürtüyoruz, bir sağa bir sola. Ayaklarımız çıplak ve tahta ya da beton ya da metal birşeye basmalı ki bilgisayardaki sıtatik elektiriği alacağız derken bedenimizdeki sıtatik elektiriği bilgisayara yüklemeyelim. Açılmayan bilgisayarın açıldığını göreceğiz. Yalnızca bataryayı söküp takmakla yani kabloları hiç çıkarmadan da bilgisayar çalışmaya başlar ancak yine sık sık açılmamaya başlar. Yani yalnızca bataryayı söküp takmakla sorun çözülemiyor. Öteki yöntemde ise hem bataryayı hem de bilgisayara bağlı, cereyan kablosu dışındaki tüm kabloları, maus, kılavye(klavye), modem, yazıcı falan, çıkarıyorduk. Ancak bu çözümlerin hiçbirinin kalıcı olmadığını, bilgisayarın yine arasıra ancak daha seyrek, daha ender olarak, sıtatik elektirik yüzünden açılamayabileceğini söylemekte yarar var; yani günde 10 kez açılmaması başka, ayda ya da iki ayda bir açılmaması başka. Aslında bu bir üretim hatasıdır çünkü sıtatik elektiriğe karşı önlem alınması gerekir ve bu yüzden de her bilgisayarda görülmez, enazından sıkça görülmez; yani sıtatik elektirik toplayıcısı olan bilgisayarlarda bu sorun pek görülmez. Ayrıca bir de elektirik tesisatında topraklama yoksa, bu da sorun yaratır. Yani en azından arasıra bilgisayarın elektirik fişinin uçlarının ikisini birden üç-beş saniye olsun, pirize takılı değilken elimizle tutmamızda yarar vardır; bu bile bilgisayardaki sıtatik elektiriği alabilir. Aslında ayda bir olsun bataryayı söküp takmak iyidir çünkü batarya uçlarının, iletkenlerinin paslanması, oksitlenmesi de önlenir ya da sürekli gözlem altında tutulmuş olur ve gereken çözüm yapılır. Yani bilgisayar çalışıyor olsa da arasıra sıtatik elektiriğini almakta büyük yarar vardır.
Masaüstü yani kasalı bilgisayarlarda sıtatik elektirik boşaltımı ise kasa dışındaki, elektirik fişi hariç tüm kablolar çıkarılır; sonra kasa açılır ve kasadaki ekran kartı, ram kartları, televizyon kartı, ses kartı gibi çıkarılabilir tüm kartlar, cdrom, cdwritter ve harddisk çıkarılır ve elektirik fişinin uçları ya betona ya betona gömülü ya da betona iyice değen bir metale sürtülür ya da elle tutulur ancak ayaklarımız çıplak olmalı ve altlarında yalıtkan birşey olmamalıdır. bilgisayarların içlerini açmak ise masaüstü(masa üstü) bilgisayarları açmak kadar kolay değildir; açılsa da çözüm olmaz çünkü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlar gibi kartlı değillerdir; ancak ram ve harddisk gibi şeyleri kolayca sökülebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder